Objava

Što je to „duksica“?

IMG 20201006 WA0006

One su tu da vas griju. Uvijek su popularne i nikad ne izlaze iz mode. Dolaze u svim bojama, uzorcima i veličinama. Za jači spol njihova uloga je vrlo jasna-služe da ih utople u hladnim danima, no sve više pažnje pridaje se i njihovoj estetskoj komponenti. Riječ je o duksicama.

Drugi naziv za njih je „hoodice“, što potječe od engleskog pojma „hoodies“ za majice s kapuljačom. Mogu ih nositi oba spola, no ovdje ćemo se pozabaviti s modelima za pripadnike jačeg spola. Dukserice, ili hoodice, ovisno na koji ste naziv naviknuti, više su od odjevnog predmeta. One su odraz vaše osobnosti, vašeg stava o nečem ili o nekome. One su način života. Glavna odlika je udobnost, koja nam u današnjem užurbanim i stresnim vremenima toliko nedostaje, a kad naiđete na takvo nešto, to treba iskoristiti. Nema boljeg od odjevnog predmeta koji će v am ju pružiti cijelo vrijeme, u svim prigodama. Odgovor na to samo je jedan: dukserica.

Uglavnom se radi o majicama s kapuljačom, koja je uniseks, dolazi u svim konfekcijskim brojevima koji su slični većini zemalja u zapadnom svijetu, u svim printevima i bojama. Ipak, najčešće se nose one crvene, crne, plave, bijele i sive boje. Vrlo često ponosni vlasnici na njih daju po želji otisnuti neki natpis ili sliku, što mladićima i modernim muškarcima uvelike pomaže da izraze svoju osobnost, što se danas jako cijeni. Osim što im je zaštitni znak kapuljača, dukserice mogu imati i patentni zatvarač, no to nije strogo pravilo. Od materijala prevladava pamuk, kombiniran s elastinom, a nešto manji udo imaju ostale tkanine, što ovu vrstu odjeće čini maksimalno prozračnom. Zahvaljujući tome, lijepo pada na tijelo i ocrtava torzo, ujedno grijući njegovog vlasnika u hladnijim danima. Što je dukserica bez džepova? Naravno, otvoreni su i prostrani, a njihovu praktičnost ćete najbolje provjeriti stavljanjem otvorenih dlanova. Ako stanu, kupite ju odmah. Za takve džepove još se kaže da su kengur (engleski kangaroo-klokan), jer zaista izgledom podsjećaju na tobolac. Kapuljača je u potpunosti podesiva, a gotovo je nerazdvojna od vezice koja dolazi zajedno s njom. Ako vas negdje uhvati kiša i želite zaštititi frizuru, ne brinite. Kapuljaču je lako podesiti s elastičnim vezicama oko vrata.

Eto, to su glavna obilježja dukserica iliti hoodica. Sigurni smo da ćete i vi odabrati jednu ili nekoliko komada te super odjeće za sebe i osigurati si za sljedećih nekoliko godina kvalitetan odjevni predmet da vas utopli u hladnim jesenskim i zimskim danima, za jogging ili druženje s prijateljima.